Cieleśnie

OLEJ SEZAMOWY – OLEJ BOGÓW

Od jakiegoś czasu stałam się specjalistką od olei. To nie jest po prostu tłusta woda, na której można usmażyć kotleta, jak to niektórzy zwykli twierdzić. Oleje mają moc, naprawdę. Dzisiaj uraczę Cię bardziej "merytorycznym" tekstem. Przeczytaj, bo warto. Mam nadzieję, że Cię nie znudzę. O babowych olejach możesz przeczytać również tu, tu i tu

Dziś olej sezamowy

Jeden z najstarszych olei świata. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, sezaminę, lecytynę, witaminy B6, D, E oraz wiele innych, niezbędnych dla organizmu mikro i makroelementów. Zdrowy dodatek w kuchni nadający potrawom orientalny smak i zapach. Eliksir piękna dla skóry i włosów.

Według źródeł historycznych sezam jest pierwszą rośliną, z której pozyskiwano olej. Jego pochodzenie jednak nie jest do końca znane. Pierwsze źródła, które wymieniają sezam pochodzą z Babilonu. Opisują go, jako przyprawę bogów. W czasach starożytnych uprawiano go również w Indiach, Grecji i Azji Środkowej. Dziś święci triumfy w Chinach, Indiach i Meksyku, będąc stałym składnikiem menu w tamtejszych kuchniach.

Pomimo tak długiej tradycji, w Polsce nie jest zbyt popularny. Warto mu się jednak przyjrzeć bliżej i „zaprosić” go na stałe do naszych kuchni i łazienek.

Olej bogów w kuchni

Ten lekko brązowy olej o delikatnym orzechowym zapachu i smaku, to jeden ze sztandarowych produktów kuchni azjatyckiej (doskonały jest też w wersji "prażonej"). Może być stosowany do urozmaicenia smaku zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich. Nadaje daniom bardzo charakterystyczny i mocno wyczuwalny posmak. W polskiej kuchni najczęściej stosowany, jako dodatek do świeżych sałat. Oprócz walorów smakowych, posiada również niezastąpione właściwości zdrowotne. Zwiera nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu obniża ciśnienie krwi i hamuje wchłanianie cholesterolu. Ciekawym składnikiem, który go wyróżnia pośród innych olei jest enigmatycznie brzmiąca sezamina. To właśnie dzięki jej zawartości olej sezamowy wpływa na spowolnienie tworzenia się tkanki tłuszczowej i jej redukcję oraz zaopatrzenie mięśni w składniki odżywcze. Czyni go to doskonałym suplementem w dietach redukcyjnych oraz dla sportowców. Popularność sezaminy wśród osób uprawiających czynnie sport jest związana również z jej regenerującym działaniem na chrząstki stawowe. Należy pamiętać jednak, że ze względu na słabą odporność na temperaturę (70 stopni), olej sezamowy nie nadaje się do smażenia. Może być jednak dodatkiem do dań „gotowanych” w wolnowarach.

Olej sezamowy dla urody

Olej z nasion sezamowych to również tradycyjny w terapiach ajurwedyjskich, oczyszczający i regenerujący kosmetyk, znany od wieków jako eliksir piękna. Wyjątkowo bogaty w minerały, kwasy tłuszczowe omega-6 i koktajl naturalnych, przeciwstarzeniowych antyutleniaczy. Ma właściwości lekko rozgrzewające, chroni skórę przed niekorzystnymi czynnikami, regeneruje, poprawia nawilżenie i stymuluje mikrokrążenie. Posiada zbalansowaną kompozycję kwasów tłuszczowych. Zawiera witaminę E, lecytynę, methioninę oraz minerały – wapno, magnez i fosfor. Dzięki takiemu składowi oraz zawartości naturalnych antyutleniaczy olejek opóźnia procesy starzenia. Można go z powodzeniem stosować w pielęgnacji włosów. Posiada naturalny filtr ochronny UV2, w związku z czym jest jednym z podstawowych komponentów kosmetyków ochronnych do opalania.

Alternatywne zastosowania oleju sezamowego

* Opóźnienie siwienia włosów - wcieraj codziennie kilka kropli oleju sezamowego od nasady włosów, do połowy ich długości. Olej „konserwuje” barwnik włosa, dzięki czemu opóźnia jego siwienie.

* Zagęszczenie włosów – codzienne nacieranie skóry głowy olejem sezamowym stymuluje cebulki włosowe. Jeśli będziesz regularnie go wcierać, włosy zaczną szybciej rosnąć, zagęszczą się i wzmocnią.

* Detoksykujący masaż – ajurwedyjski masaż na bazie ciepłego oleju sezamowego doskonale oczyszcza z toksyn i działa antycellulitowo. Zafunduj sobie taką przyjemność a twoja skóra nabierze niesamowitej gładkości.

Spłodziła: Baba jedna